چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)

تاریخ برگزاری : 01 اسفند ماه 1402


برگزار شده توسط : سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، مرکز پژوهشی زمین شناسی پارس آرین زمین

بررسی زمان خشکیدگی و حجم ذخیره دینامیک منابع کارستیک در محدوده رشته کوه های چال میشان، شاهانکوه، بلش و فردانکوه

نویسندگان :

حسین عابدیان , مهسا منصوری

چکیده

در رشته کوه‌های چالمیشان، شاهانکوه، بلش و فردانکوه در غرب استان اصفهان و قسمتی از شمال شرق استان چهارمحال و بختیاری سازندهای کارستی آهکهای شیری رنگ کرتاسه بالایی(klL) ، ایلام سروک و جهرم-آسماری جهرم به وجود آمده است. تحت تأثیر شرایط پالئوکلیما، در ارتفاعات بالاتر از 2500 متر، شرایط مناسبی برای انجام فعالیت‌های کارستی فراهم شده است. این تحقیق به بررسی تحولات کارستی در محدوده مذکور با توجه به فاکتورهای هیدروژئولوژیکی منطقه می‌پردازد. در این راستا رژیم تخلیه چشمه‌ها، ضریب خشکیدگی و حجم ذخیره دینامیکی چشمه‌ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهند که ضرایب فرود در سازند آهکهای شیری رنگ کرتاسه بین 03/0 تا 001/0 متغییر و حجم دینامیک بین 10 تا 112 میلیون متر مکعب متغیر می‌باشدضریب فرود در چشمه‌های سازند ایلام سروک منابع بین 007/0 تا 005/0 و حجم دینامیک بین 50 تا 180 میلیون متر مکعب متغییر می‌باشد ضریب فرود سازند های جهرم – آسماری با توجه به اطلاعات چشمه دیمه بین 005/0 تا 001/0 متغییر و حجم دینامیک 355 میلیون متر مکعب در سال می‌باشد که نشان دهنده جریان افشان غالب و حوضه آبگیر وسیع در این چشمه است. با توجه به مطالعات انجام شده به نظر میرسد آهکهای کرتاسه بالایی هر چند ضرایب فرود بالاتری نسبت به دو سازند دیگر نشان میدهند اما توسعه آبخوان به صورت یکپارچه در آنها شکل نگرفته است و چشمه‌های با حجم دینامیک بالا در آنها گسترش پیدا نکرده است. اما در آهکهای جهرم آسماری و ایلام سروک محدوده سیستم جریان افشان بوده که دلیل آن توسعه آبخوانهای کارستیک و افزایش حوضه آبگیر می باشد. این شرایط باعث افزایش حجم دینامیک و افزایش ضریب خشکیدگی چشمه های موجود در این سازندها گردیده است.

کليدواژه ها

کارست، ضریب فرود، ضریب خشکیدگی، ذخیره دینامیکی، آبدهی چشمه

کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله

برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :

نحوه استناد به مقاله

در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1402 , بررسی زمان خشکیدگی و حجم ذخیره دینامیک منابع کارستیک در محدوده رشته کوه های چال میشان، شاهانکوه، بلش و فردانکوه , چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)


چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)
تاریخ برگزاری : 01 اسفند ماه 1402
آرشیو کلیه مقالات این رویداد