چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)

تاریخ برگزاری : 01 اسفند ماه 1402


برگزار شده توسط : سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، مرکز پژوهشی زمین شناسی پارس آرین زمین

تفاوت شیمی الیوین‌ در هارزبورگیت‌های شمال، خاور و جنوب افیولیت نایین

نویسندگان :

الهه صفدری , نرگس شیردشت زاده

چکیده

توده های پریدوتیتی موجود در ملانژ افیولیتی نایین نزدیک به70 درصد از حجم آن را تشکیل می دهند و مربوط به لیتوسفر اقیانوسی نئوتتیس خاوری می باشند. توده پریدوتیتی مورد مطالعه در بخش شمالی افیولیت (نزدیک روستای سپرآب) رخنمون دارد و با ترکیب کانی شناسی الیوین،اورتوپیروکسن، و کمتر از ۵ درصدحجمی کلینوپیروکسن و اسپینل به‌عنوان هارزبورگیت شناسایی شد. بررسی های پتروگرافی و صحرایی و مقایسه ترکیب شیمیایی میکروپروب الکترونی نشان می‌دهد دو دسته الیوین‌های اولیه (97/90 تا 29/91) و الیوین‌های پریتکتیک (34/91 تا 58/91) در این سنگ‌ها وجود دارد که از نوع فورستریت به‌شمار می‌روند. همچنین، مقایسه شیمی الیوین در هارزبورگیت‌های مورد مطالعه در شمال افیولیت نایین با ترکیب الیوین در هارزبورگیت‌های بخش خاوری (منطقه دره‌ده) و جنوبی (نزدیک روستای سوچه) این افیولیت نشان می‌دهد شدت واکنش‌های مذاب صعودکننده با سنگ لرزولیت اولیه و ذوب بخشی آن در لیتوسفر اقیانوسی نئوتتیس خاوری یکنواخت و ثابت نبوده است.

کليدواژه ها

شیمی کانی، الیوین، هارزبورگیت، سپراب، افیولیت نایین

کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله

برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :

نحوه استناد به مقاله

در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1402 , تفاوت شیمی الیوین‌ در هارزبورگیت‌های شمال، خاور و جنوب افیولیت نایین , چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)