چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)

تاریخ برگزاری : 01 اسفند ماه 1402


برگزار شده توسط : سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، مرکز پژوهشی زمین شناسی پارس آرین زمین

کاربرد ترکیب عناصر کمیاب آپاتیت در تمایز انواع گرانیتوئیدهای منطقه کبودان، پهنه تک نار

نویسندگان :

سید علی مظهری

چکیده

سنگ های نفوذی فلسیک منطقه کبودان در پهنه تک نار شامل انواع گرانیتوئیدهای I و S می باشند که در حدود 548-529 میلیون سال پیش تشکیل شده اند. در این مطالعه کانی آپاتیت در نمونه های منتخب انواع گرانیتوئیدها مورد مطالعه قرار گرفت. بلورهای آپاتیت در تمام نمونه های مورد مطالعه دارای ویژگی های بافتی و شیمیایی آپاتیت های ماگمایی بوده و در رده فلوئوروآپاتیت قرار می گیرند. آپاتیت در گرانیتوئیدهای نوع S به نسبت غنی از SiO2، MnO، Ga و HREE می باشد، درحالی که نمونه های این کانی در گرانیتوئیدهای نوع I دارای تمرکز بالاتری از Sr و HREE هستند. الگوی توزیع REE در گرانیتوئیدهای نوع S بدون شیب (2-6/0= LaN/YbN) و با انومالی منفی زیاد Eu (23/0- 01/0= δEu) است ولی آپاتیت نمونه های نوع I الگوی REE تفکیک یافته با شیب زیاد (5/52- 5/1= LaN/YbN) و انومالی منفی Eu ضعیف تر (68/0- 10/0= δEu) نشان می دهند. محاسبه فوگاسیته اکسیژن با استفاده از میزان MnO در آپاتیت ها فوگاسیته بالاتری را برای تشکیل گرانیتوئیدهای نوع I نسبت به S پیشنهاد می دهد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مطالعه ترکیب عناصر کمیاب آپاتیت می تواند در تعیین ماهیت ماگمای گرانیتی مؤثر باشد.

کليدواژه ها

عناصر کمیاب، آپاتیت، گرانیتوئید، کبودان

کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله

برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :

نحوه استناد به مقاله

در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1402 , کاربرد ترکیب عناصر کمیاب آپاتیت در تمایز انواع گرانیتوئیدهای منطقه کبودان، پهنه تک نار , چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)