چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)

تاریخ برگزاری : 01 اسفند ماه 1402


برگزار شده توسط : سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، مرکز پژوهشی زمین شناسی پارس آرین زمین

الگوی دگرشکلی فعال در سامانه‌های گسلی خاور ایران(مطالعه موردی زمین‌لرزه‌های اسماعیل‌آباد)

نویسندگان :

محمد امیر علیمی

چکیده

گستره مورد مطالعه در خاور ایران و در بخش مرکزی پهنه زمین‌درز سیستان واقع است. در روزهای 4 و 9 آبان‌ماه 1402 زمین‎لرزه‌هایی با بزرگی (Mw = 5.0, 4.8) در شمال‌باختری روستای اسماعیل‌آباد به وقوع پیوست. حل سازوکار کانونی این دو زمین‌لرزه، گسل‌هایی با سازوکارهای مختلف را مسبب زمین‌لرزه‌های مذکور معرفی می‌کند. الگوی گسلش فعال در منطقه شامل گسل راستالغز راست‌بر اسماعیل‌آباد با راستای شمالی-جنوبی و گسل‌های معکوس شمال‌باختری-جنوب‌خاوری است. این گسل‌های معکوس به‌عنوان راندگی‌های پایانه‌ای گسل اسماعیل‎آباد در نظر گرفته می‎شود که در کوه زر (راندگی هشتوگان) رخنمون دارند. حل سازوکار کانونی زمین‌لرزه‌های آبان‌ماه، برهمکنش این دو سامانه گسلی را نشان می دهد که به‌صورت هم‌درد عمل کرده‎اند. راندگی‌های پایانه‌ای در طی رویداد لرزه‌ای نخست فعال شده و باعث برانگیخته شدن دومینویی گسل اسماعیل‎آباد در رویداد لرزه‎ای دوم شده است. بنظر می‌رسد این الگو در فعالیت گسل‌ها در خاور ایران غالب است و می‌بایست در زمان وقوع زمین‎لرزه‎های منطقه در نظر گرفته شود.

کليدواژه ها

زمین‌لرزه، راندگی پایانه ای ، گسل همدرد، خاور ایران.

کد مقاله / لینک ثابت به این مقاله

برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :

نحوه استناد به مقاله

در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1402 , الگوی دگرشکلی فعال در سامانه‌های گسلی خاور ایران(مطالعه موردی زمین‌لرزه‌های اسماعیل‌آباد) , چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)


چهل و دومین همایش ملی علوم زمین (نمایه ISC)
تاریخ برگزاری : 01 اسفند ماه 1402
آرشیو کلیه مقالات این رویداد